
Indlæser
Mandag d. 1. maj 2017 kl. 10:30 til onsdag d. 3. maj 2017 kl. 15:30
Tirsdag d. 25. april 2017 kl. 09:30
Nymindegab Kro og Badehotel ,
Vesterhavsvej 327,
6830 Nørre Nebel
Nymindegab Kro og Badehotel
Vesterhavsvej 327
6830 Nørre Nebel
Systematisk efterudd 1 dag + selvvalgt efterudd. 2 dage
Når der ikke er mere at gøre- er der masser at gøre.Der er rigtig mange opgaver, når der ikke længere er udsigt til helbredelse, og patienten kommer over i den palliative fase. Mange af de kommunikationsmæssige udfordringer i mødet med den døende patient, har stort fælleskab med andre vanskelige samtaler, vi møder i praksis og der vil være mulighed for også at tage disse samtaler op under kurset. .
Den døende patient er en naturlig opgave for almen praksis. Vi kender patienten gennem et langt forløb og ofte også familien. Ofte er det os, der har stillet diagnosen eller foranlediget udredning. I den palliative proces skal vi så over i en anden tankegang end udredning. Dette er ofte en udfordring, såvel praktisk som kommunikativt. Behandling af den døende patient nødvendiggør samarbejde med andre faggrupper: palliativt team, hjemme pleje, kommune mm. Vi kommer omkring mulighed for organisationen af samarbejdet, den medicinske behandling og de forskellige andre praktiske gøremål: terminal erklæring, tilskud mm.
Samtalemæssigt oplever mange læger at mangle ”redskaber” i samtaler med deres patienter eller de pårørende, både med den døende patient og ved andre vanskelige samtaler, og ønsker at få ”værktøjer” til at håndtere disse udfordringer. Dette kursus vil ud over undervisning i, hvordan du håndterer de hyppigt forekommende situationer også byde på konkret træning i den vanskelige samtale. Der vil blive taget udgangspunkt i de temaer og situationer, som de enkelte deltagere finder kan være vanskelige at kommunikere med patienter og pårørende om. Det kan både i forhold til den døende patient og pårørende, samt i andre situationer. Vi tager de temaer op I synes er svære.
Formål og indhold: At styrke deltagernes evne til at behandle den døende patient, såvel i eget hjem eller på plejehjem i samarbejde med andre faggrupper. Samt at dygtiggøre deltagerne i de mange andre vanskelige samtaler med patienter og pårørende. Kurset har en fælles indledende dag for hele holdet, hvorefter det deles i 2 mindre grupper, så diskussion og case baseret undervisning i Palliations gruppen og samtale træning i den anden gruppe, kan foregå i mindre gruppe.
Palliations delen: Den døende patient. Undervises af ovl. Asbørn Ziebel. Tidl. praktiserende læge med efterfølgende special uddannelse i palliation. Har været ovl. på Hospice, smerteklinik og palliativ enhed.
Formålet med palliations indlæg:
A:"Hvad er palliativ indsats. herunder overgang fra kurativ til palliativ indsats.
A: Organisation af palliation i almen praksis. Logistik internt, med patient / pårørende og med samarbejdspartnere (hjemmepleje, socialrådgiver, sekundærsektor). Tjeklister. 7/24.
A: Hvornår er man døende, og dødens faser. Kende hyppige symptomer ved den døende.
A: Hvor vil patienten dø? Patienten og de pårørendes ønsker.
A:Patienten der skal dø på PH eller hjemme af andet en kræft, hvordan håndteres det.
B:Medicinsk behandling og symptomkontrol i relation til den palliative indsats, med fokus på den sidste tid i det palliative forløb. Herunder viden om tryghedskassen.
B:Psykisk og medicinsk symptomlindring hos den døende patient.
B:Hvordan kan vi fremme samarbejde og kommunikation med hjemmepleje, socialrådgiver og sekundær sektor, herunder kende regler for terminalerklæring, tilskud. Notater i journalen om pt’s ønsker og livstestamenter. Hvad er vores opgave i praksis.
B:Tiden lige omkring dødstidspunktet.
B: Opfølgning efter døden. “ Vi vil arbejde dels ud fra oplæg og konkrete forslag fra underviser, dels tage udgangspunkt i de problemstillinger og cases, som kursisterne medbringer.
Formål med samtale træning: at øve kommunikative færdigheder i de samtaler du finder er svære, dette inklusive samtaler med den døende patient og pårørende. Disse seancer ledes af Hospitalspræst Christian Busch.
Målgruppe: Praktiserende Læger billede_laegekurserne_svinkloev3
De sidste 2 dage vil gruppen blive delt i 2 en del af tiden, så vi i mindre grupper kan arbejde med dels: Den vanskelige samtale, Dels den palliative indsats.
Deltagerantal: Max 26 personer.
Undervisere:
Christian Busch, hospitalspræst, Rigshospitalet
Asbjørn Ziebell speciallæge i almen medicin, i palliation og smerte
Christine la Cour skuespiller, fantastisk til at spille enhver type patient eller patient pårørende.
Britta Mollerup, praktiserende læge
Kursusledelse: Praktiserende læge Britta Mollerup.
Tid: Mandag d.1 MAJ - onsdag d.3 MAJ 2017
Form 3 dages internat kursus med oplæg og deltager involverede diskussion, gruppearbejde og arbejde med egne caces omkring den døende patient.
Desuden arbejdes med de svære samtaler med skuespiller som patien eller pårørende
Implementering i egen dagligdag: Vi vil arbejde med refleksion på katedral undervisning og med deltagernes egne problemstillinger, således at implementering i hverdag- og opfølgning på kurset i egen relevante samarbejdskontekst, bliver en naturlig følge af kurset.
Sted: Nymindegab Kro og Badehotel Vesterhavsvej 327 6830 Nørre Nebel
Pris: 11.900 kr. Prisen inkluderer to overnatninger, stort økologisk morgenbord, to middage, frokoster, eftermiddags- og aftenkaffe.
Tilskud: Kurset er godkendt som Systematisk efteruddannelse 1 dag og som selvvalgt efteruddannelse for 2 dage.
Tilmelding: Ved tilmelding betaler du 500 kr. i depositum, som fortabes hvis du fortryder. 2. mdr. inden kurset opkræves restbeløbet, da vi så er forpligtiget over for kursussted og undervisere
Program
Mandag den 1 maj
10.30 -10.45 Velkommen Kursusleder Britta Mollerup og undervisere BM
10.45 -12.00 Hvad karakteriserer en vanskelig samtale for mig? CB
12.00-12.30 Indkredsning af temaer, der skal danne grundlag for situationsspil CB
12.30-14.00 Frokost og walk and talk med indkredsning af vanskelige samtaler
14.00-15.00 Hvad er palliativ indsats. Hvad er svært hos jer. AZ
15.00-15.20 Kaffepause
15.20-17.00 Den vanskelige samtale – situationsspil ud fra formiddagens emner. CB
20.00 Middag
Tirsdag den 2 maj
08.30-11.00 Gruppe1:Den vanskelige samtale – situationsspil CB
Grupe 2 : oplæg( se emner A under formål) og gruppearbejde om palliation AZ
11.00-12.00 Plenum temaer AZ + CB
12.00-13.30 Frokost og walk and talk, hvad er svært omkring den døende patient
13.30-16.30 Gruppe 1 Oplæg (se emner A under formål) og gruppe arbejde om palliation AZ
Gruppe 2 Den vanskelige samtale- situationsspil CB
Kaffepause indlagt.
Der vil blive plads til diskussion og til at tage teoretiske emner op, f.eks omkring skyld og skam,vrede m.m. løbende mellem situationsspillene
Onsdag den 3 maj
8.30- 11.00 Gruppe 1 Den vanskelige samtale- situationsspil ud fra ønskede temaer BC
Gruppe 2 Oplæg,( se emner B ) arbejde med emer og cases i gruppen AZ
11.00- 11.30 Tema efter kursistønske AZ + CB
11.30-12.30 Frokost
12.30-14.30 Gruppe 1: Oplæg(se emner B ) arbejde med emer og cases i gruppen AZ
Gruppe 2: Den vanskelige samtale- situationsspil ud fra ønskede temaer BC
I palliationsgruppe seancerne:Gruppearbejde med emner som ny viden, nye strategier, overvindelse i forhold til grænser, samarbejsrelationer samt plan for opfølgning og implementeringhjemme i egen praksis
14.30-14.50 Kaffe
14.50-15.30 Afslutning og evaluering inkl. udfyldning at læringsskema
Tak for denne gang
.
Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >