Hop til hovedindholdet

Lægekurserne.dk logo

Hverdagspsykiatri i Historiske rammer. 2 dag SYST .


Dato og tid

Onsdag d. 7. maj 2025 kl. 09:30 til torsdag d. 8. maj 2025 kl. 16:00

Tilmeldingsfrist

Torsdag d. 6. februar 2025 kl. 18:30

Sted

Koldinghus, Koldinghus 1, 6000 Kolding Koldinghus
Koldinghus 1
6000 Kolding

Hverdagspsykiatri i Historiske rammer. 2 dag SYST .


Arrangementsbeskrivelse

På dette kursus om Hverdagspsykiatri vil  Speciallæge i psykiatri Bodil Andersen, guide dig gennem de udfordringe, du kan have med patienter med psykiske udfordringer i din dagligdag i almen praksis 

Formål: At kunne hjælpe din patient med psykiske udfordringer

Indhold: I løbet  af de 2 dage, kommer vil vi gennemgå de psykiatriske lidelser, vi ser mest af i almen praksis: Depression, angst, stress OCD, PTSD, fødselsdepressioner og personlighedsforstyrrelse. 

Vi vil se på, hvordan vi bedst opdager psykisk sygdom, hvordan vi vurderer psykisk lidelse (incl. succidaltrussel) og behandler både med medicin og terapi, og hvem vores samarbejdspartnere er.

Du vil få en bredere forståelse af psykiske lidelser. Vi vil se på hvordan en nyere forståelse af psykiatrisk lidelse giver os bedre behandlingsmuligheder.

Du vil blive præsenteret for ny forståelse af det autonome nervesystems betydning for opretholdelse af mental balance og få indblik i de transdiagnostiske ligheder, der er mellem mange psykiske lidelser: Bl.a. rumination og bekymringstendens, angst, selvhad, selvkritik, misbrugsproblemer og tilbøjelighed til undgåelse og udskydelse. Dette giver også anledning til at se på de mange ligheder, der er i behandlingen både farmakologisk og terapeutisk.Du vil blive præsenteret for effektfulde behandlingsprincipper, såvel medicinske som terapeutiske bl.a. kognitive adfærdsterapi, metakognitiv terapi, mindfulness baseret kognitiv terapi mm.

Dette og meget mere, vil vi komme ind på i løbet af kurset.

Kurset tager udgangspunkt i din kliniske hverdag, så du kan gå direkte hjem og implementere din nye viden. 

Form  katedral undervisning, arbejde med sygehistorier og gruppediskussioner

Underviser : Bodil Andersen spc.læge i psykiatri.

Vi har været heldige at få en af dansk psykiatri's bedste undervisere: Bodil Andersen. Hun har  haft speciallægepraksis i Odense og har utallige timers supervision af praktiserende læger og undervisning i bagagen. Hun har foruden sin brede psykiatriske viden specialiseret sig i flere terapeutiske retninger herunder kognitive terapi mindfulness, compassion og self-compassion.
 
Kursusledelse Britta Mollerup Speciallæge i almen medicin 

Målgruppe læger , praksis personale, alle interesserede.

Form: 2 dagskursus

Sted: Koldinghus 

Tid:  7+8  maj kl 9.30-16,00  

Pris  7200 kr.(betalt med Visa)  for kursus, formiddagskaffe, frokost i slottetkælderen/ Madkælderen  samt eftermiddagskaffe. samt Slots billet 

Tilmelding: Ved tilmelding kan du nøjes med at betale 1200 kr. i depositum, som fortabes hvis du fortryder.  3. mdr. inden kurset skal  restbeløbet betales, da vi så er forpligtiget over for kursussted og undervisere.  Hvis kurset aflyses, refunderes depositum.

Husk  forsikring til evt sygdom/ afbud.

Tilskud  Forventes godkendt af fonden for almen praksis  som 2 dag SE: Systematisk Efteruddannelse.

Fagligt program 

7 maj 2025
09.30-11.00 Generelt om psykisk lidelse. Psykiatrisk diagnostik.

11.00-11.15: Kaffepause.

11.15-12.00. Kort om neurofysiologiske/neuropsykologiske forhold, bl.a. ny hjerne /gammel hjerneproblematik. Tilknytningen betydning for en normal udvikling. Gennemgang af det autonome nervesystems betydning for opretholdelse af mental balance, herunder betydning af hjerterytmevariabilitet for udvikling af somatisk og psykisk sygdom. Psykotiske fænomener.
Ny viden om immunologiske forhold og deres betydning for nyere indsatsområder.
 

12.00-13.00 Gennemgang af transdiagnostiske fænomener (dvs. symptomer som kan ses hos ptt. med psykisk lidelse på tværs af diagnoser). Det er bl.a. rumination/bekymringstendens, angst, selvhad, selvkritik, misbrugsproblemer og tilbøjelighed til undgåelse eller udskydelse. Gennemgang af transdiagnostiske, kognitive behandlingsmetoder.

13.00-14.00 Frokost 

14.00-16.00 Ud fra case fra praksis diskuteres i mindre grupper ud fra formiddagens temaer som: hvad ved vi om traumatiske forhold i patientens opvækst, f.eks. arvelige forhold, omsorgssvigt, traumer, herunder misbrug. og kommer ind på ADHD og peronligheds forstyrrelser 

Hvordan forklarer vi de symptomer, pt. frembyder, også når det drejer sig og psykotiske tilstande og spiseforstyrrelser og misbrug, og hvad kan vi gøre for at hjælpe patienten. 

16.00-17.00 Mulighed for at se det historiske slot inden lukketid kl 17

 

8 maj  

09.30- 10.00 Hverdagspsykiatri- opsamling 

10.00-13.00 Fokus på de enkelte sygdomskategorier og diskussion af behandlingsmetoder

Depression: Diagnostiske problemstillinger, differentialdiagnoser, indikation for behandling. Behandling af depression med medicin, hvilke typer antidepressiva, hvornår. Psykoterapeutiske metoder ( bl.a. kognitiv adfærdsterapi, metakognitiv terapi, mindfulness baseret kognitiv terapi). Den vanskeligt behandlelige depression- hvad kan man gøre i almen praksis? Hvornår er der suicidal risiko, og hvordan håndterer vi det?

11.00-11.15  Kaffepause

Angstlidelser, herunder OCD: Diagnostik. Behandlingsmetoder. Gennemgang af relevant medicinsk behandling samt psykoterapeutiske behandlingsmetoder.

ADHD. Diagnostik og behandlingsmuligheder.  Herefter gennemgang af personlighedsforstyrrelser, først fokus på de symptomer, der generelt kendetegner en personlighedsforstyrrelse, herefter diskussion af behandlingsmuligheder, både medicinske og psykoterapeutiske.

13.00-14.00 Frokost 

14.00-16.00 Diagnostik, behandling og omsorg i forhold til patienten med relativt hyppige tilstande som for eksempel krise, stress-relaterede symptomer, PTSD, fødselsdepression og depression efter alvorlig somatisk sygdom. Samarbejde inden for klinikken, incl. hvilke opgaver, der kan uddelegeres . Samarbejde ud af klinikken med det psykiatriske system og de sociale myndigheder, herunder hensigtsmæssig brug af attester og henvisninger kommer vi også ind på .

 



Find vej til arrangementet

Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >

Kontaktinformation til arrangør

Lægekurserne.dk
Tlf: +45 20897715
info@laegekurserne.dk

Kontaktinformation til arrangør

Lægekurserne.dk
Tlf: +45 20897715
info@laegekurserne.dk